Top 5 razloga zašto AV risiveri još uvek čine srce svakog dobrog kućnog bioskopa

Istina je da su najbolji soundbarovi i najbolji bežični zvučnici napredovali, ali za stvarno kinematografsko i uranjajuće iskustvo kućnog bioskopa još uvek je potrebno nešto više, a za to, uz pravu fleksibilnost i proširivost sistema, neophodan je AVR.

5
Zašto AV risiveri – Dekodiranje dekodera

Kao što je već spomenuto, gotovo svi današnji AVR-ovi mogu dekodirati Dolby Atmos i DTS:X, najbolje dostupne tehnologije surround zvuka. Ti „objektno orijentisani“ surround načini prilagođavaju se kanalima i zvučnicima koji su prisutni u sistemu, usmeravajući zvučne elemente kako bi postigli najbolji mogući učinak. Svi takvi AVR-ovi takođe imaju „fallback“ načine za sadržaj kodiran u ranijim surround načinima, poput Dolby Digital i DTS 5.1. Postoje i drugi načini, uglavnom IMAX i Auro-3D, koji dodaju svoje vlastite arome temeljnim Dolby ili DTS dekodirajućim procesima, ali obično se nalaze samo na višim prijemnicima.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

TOP 5: Glupi telefoni za tehnološki...

Nokia 2660 Flip Savršen spoj nostalgije i moderne praktičnosti, Nokia 2660 Flip je idealan izbor za one...

Mag-Lev Audio ML1 – prvi levitirajući...

Zahvaljujući jedinstvenom elektromagnetnom sistemu, Mag-Lev Audio ML1 je gramofon sa levitirajućim „tanjirom“. Kada tanjir levitira, nema...

Nova Eve Weather stanica znači da...

Popularni proizvođač dodataka za pametne domove Eve je predstavio novu Eve Weather pametnu meteorološku stanicu, koja...

WindFree™ tehnologija za vrele letnje noći

Samsung klima-uređaji opremljeni inovativnom WindFree™ tehnologijom su prepoznati na tržištima širom sveta. Od globalnog uvođenja 2017....

Veliki ekran za velike trenutke

Najznačajniji deo globalne promotivne Hisense kampanje je impresivni U7 ULED 4K TV od 100 inča, koji...

Univerzalni daljinski za kontrolu bez Alexa,...

Zar nije smešno da smo nekako prešli sa univerzalnih daljinskih upravljača iz ranih 2000-ih na odjednom...

OSTATION X PUNI I ORGANIZUJE SVE...

Ako godišnje koristite mnogo AA ili AAA baterija, možda biste trebali razmisliti o nabavci opcije za...

Da li je ovo hi-fi sistem...

Nije tajna da su višenamenski proizvodi kao što su striming pojačivači koji kombinuju pojačavanje, DAC, module...

TOP 5 proizvodi za seks nakon...

Vibrator u obliku metka Deset režima, tih kao šapat i punjiv, Punjivi Vibrator u Obliku Metka je...

Paris Rhône SP005: Jeftin 4K projektor...

Paris Rhône SP005 (700 dolara) je 4K prenosivi projektor za sobu, a kategorija je uglavnom popunjena...

Zašto AV risiveri - Dekodiranje dekodera

zašto AV risiveri Kao što je već spomenuto, gotovo svi današnji AVR-ovi mogu dekodirati Dolby Atmos i DTS:X, najbolje dostupne tehnologije surround zvuka. Ti „objektno orijentisani“ surround načini prilagođavaju se kanalima i zvučnicima koji su prisutni u sistemu, usmeravajući zvučne elemente kako bi postigli najbolji mogući učinak. Svi takvi AVR-ovi takođe imaju „fallback“ načine za sadržaj kodiran u ranijim surround načinima, poput Dolby Digital i DTS 5.1. Postoje i drugi načini, uglavnom IMAX i Auro-3D, koji dodaju svoje vlastite arome temeljnim Dolby ili DTS dekodirajućim procesima, ali obično se nalaze samo na višim prijemnicima.

Zašto AV risiveri - HDMI je važan

zašto AV risiveri HDMI (High-Definition Multimedia Interface) prenosi digitalne video i audio signale, kao i kontrolne signale, čime se omogućava praktična povezanost između izvora, AV risivera i televizora pomoću jednog kabla. Većina AV risivera ima više HDMI ulaza od vašeg televizora, a takođe imaju i HDMI ARC (Audio Return Channel) izlaz preko kojeg mogu da primaju zvuk sa televizora ili kanala za emitovanje i strimovanje. Tokom poslednje decenije HDMI standard se razvio, te postoji nekoliko važnih detalja. Najnovija verzija, HDMI 2.1, jedina ima dovoljnu propusnost za video rezolucije 8K, kao i za video sa brzinom osvežavanja od 120Hz i promenljivu brzinu osvežavanja, što su osnove igara sledeće generacije. Sledeća stvar je obrada videa. Većina AV risivera može da preoblikuje standardne video snimke u format visoke definicije, a neki mogu čak i da skaliraju video snimke do rezolucije 8K! Većina risivera takođe podržava Dolby Vision i druge formate video snimaka visokog dinamičkog opsega (HDR), ali postoje izuzeci, pa je važno napomenuti da li je risiver kompatibilan sa HDR-om prilikom pregleda specifikacija.

Zašto AV risiveri - Povraćaj kanala i više prenosa putem mreže

zašto AV risiveri Skoro svi trenutni AV risiveri uključuju bar neke mogućnosti prenosa putem mreže. Većina ima žični Ethernet priključak i bežični Wi-Fi za povezivanje sa internetom u vašem domu. Oba ova načina omogućavaju strimovanje muzike putem Spotify-Connect i Tidal-Connect, kao i putem Airplay 2 i Chromecast-a. Većina risivera takođe ima aplikacije za kontrolu strimovanja muzike sa različitih popularnih servisa, a neki podržavaju i strimovanje muzike visoke rezolucije.

Zašto AV risiveri - Podešavanje sobe i „pametan“ zvuk

zašto AV risiveri Jedna od najmoćnijih funkcija AV risivera je automatsko izjednačavanje sobe/zvučnika. Tipični sistemi koriste maleni priloženi mikrofon koji analizira pravi zvuk vaših zvučnika u vašoj sobi, a zatim stvara izjednačavanje filtera kako bi se postigao najtačniji zvuk u realnom svetu. Ključni aspekt ove funkcije je kompenzacija za akustičke „modove sobe“ - izražene pikove i padove u frekvencijskom odzivu koji su određeni dimenzijama sobe i mogu negativno uticati na zvuk koji čujete. Najsofisticiraniji sistemi takve vrste pružaju treće strane, a najpoznatiji su Audyssey i Dirac. Međutim, neki brendovi AV risivera su razvili i vlastita rešenja koja su se takođe pokazala veoma efikasnim. Srodna karakteristika, koju omogućava moćni DSP (digitalni signalni procesor) prisutan u savremenim AV risiverima, je „pametna“ kontrola jačine zvuka i izjednačavanja. Audyssey-jevi dinamički volumen i dinamičko izjednačavanje mogu napraviti značajnu razliku u ugođaju nižeg nivoa reprodukcije. Slične funkcije dolaze od Dolby-ja, kao i od nekih drugih brendova i modela.

Zašto AV risiveri - Kontrola pametnog doma: nova AV risivera teritorija

zašto AV risiveri Skoro svi novi AV risiveri, izuzev nekoliko osnovnih modela, imaju neki stepen integracije sa pametnim kućama. Najčešći su Alexa, Google i Siri, koji omogućavaju glasovne komande poput: „Hey Siri, vreme za film!“ kako bi prigušili svetla, spustili roletne i uključili televizor i AV risiver. Takođe je često prisutna i integracija sa više prostorija putem sistema poput HEOS-a, BluOS-a i Sonos-a (Works with Sonos) na srednjem i visokom cenovnom nivou. [td_smart_list_end]