SPACETOP G1 je laptop koji odustaje od fizičkog ekrana u korist para AR naočara

Laptopovi danas koriste sve vrste dizajna u pokušaju da se istaknu. Možda ste čuli za one sa savitljivim i prozirnim ekranima, ali šta je sa onim bez ikakvog ekrana? Sightful je predstavio Spacetop G1 – prenosivi računar od 1.900 dolara koji zahteva da nosite par naočara za proširenu stvarnost.

Nakon skoro tri godine razvoja od strane veterana iz Apple-a, Microsoft-a i Magic Leap-a, Spacetop G1 konačno izlazi iz perioda rane pristupa na poziv i pokušava da preispita kako radimo i stvaramo u pokretu.

Donji deo je običan laptop sa 79 tipki na tastaturi, tačpedom i dva USB-C porta za periferne uređaje. Gornji deo je gde stvari postaju zanimljive. Umesto fizičkog ekrana, laptop ima otvor koji drži AR naočare. Ove naočare imaju dva OLED ekrana rezolucije 1920 x 1080 sa osvežavanjem od 90 Hz.

SPACETOP G1

Naočare stvaraju ogromni virtuelni prostor, dijagonale od 100 inča, ili bar iluziju o njemu. Pošto se vidno polje završava na 50 stepeni, verovatno nećete moći da vidite ceo radni prostor odjednom i moraćete da pomerate glavu kako biste pregledali različite delove.

Sightful tvrdi da ovaj gotovo beskonačni radni prostor, u kombinaciji sa prilagođenim prostornim operativnim sistemom zvanim SpaceOS (izgrađenim na ChromiumOS-u), može ozbiljno povećati produktivnost i kreativnost. Softver optimizuje virtuelnu radnu površinu za AR navigaciju putem prilagođenih gestova sjajnih za naočare.

Ispod haube, Spacetop G1 ima Snapdragon 8cx Gen 3 čip sa Adreno 740 GPU-om i Hexagon NPU-om koji obećava do 48 TOPS performansi AI-a. Tu je i 16GB LPDDR5 RAM-a i 128GB UFS 3.1 skladišta.

Vreme trajanja baterije je procenjeno na do 8 sati sa jednim punjenjem, zahvaljujući ćeliji od 60Wh i podršci za brzo punjenje od 63W. To je samo okej za laptop baziran na ARM-u, ali barem nadmašuje bateriju Apple Vision Pro-a od 2,5 sata. Tu je čak i 5MP veb kamera za video pozive u rezoluciji do 2592 x 1944 piksela.

Sightful je napravio nekoliko nadogradnji od prvog predstavljanja. AR naočare su sada bazirane na Xreal Air 2 Pro sa opcijama za stakla sa dioptrijom. Magnezijumsko telo teži 1,4 kilograma je ojačano kako bi zaštitilo naočare tokom transporta. Ovo može biti važan napredak s obzirom da kada je laptop zatvoren, ima izbočinu zbog otvora za umetanje naočara.

SPACETOP G1

Ako se osećate avanturistički i imate 1.900 dolara viška, možete unapred naručiti Spacetop G1 za isporuku u oktobru 2024. godine sa sajta uplatom rezervacije od 100 dolara.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde