Garmin Fenix 8: Avantura je upravo postala svetlija

Snaga za sve terene, sada sa svetlijom prednošću

Garmin Fenix 8 pomera granice multisport nosivih uređaja sa svojim živopisnim AMOLED ekranom, poboljšanim praćenjem fitnesa i izuzetnim vekom trajanja baterije. Iako ne izmišlja toplu vodu u poređenju sa svojim prethodnikom, dodate pametne funkcije, režim ronjenja i poboljšana tačnost GPS-a čine ga vrhunskim izborom za avanturiste koji traže izdržljiv, funkcionalan sat.

Garmin Fenix 8 uvodi novu eru za ovu omiljenu seriju robusnih pametnih satova, uvodeći AMOLED ekran. To je fantastičan nosivi uređaj koji pokazuje šta je Garmin sposoban da postigne u domenu tehnologije pametnih satova. Vek trajanja baterije je takođe generalno izuzetan, kao i funkcije mapiranja i praćenja vežbi. Ukratko, Fenix je ultimativni sat za aktivnosti na otvorenom koji ne mari za to da li koristite iPhone ili Android. 

Fenix 8 održava tradiciju Garmin-a u izradi robustnih uređaja, sa pojačanim polimerskim kućištem i metalnim zadnjim poklopcem, slično kao kod Fenix 7 Pro. Nudi premium opcije, uključujući titanijumske okvire i safirno staklo, što poboljšava trajnost i otpornost na ogrebotine.

Ekran

Garmin Fenix 8

Značajna nadogradnja kod Fenix 8 je AMOLED ekran, koji je dostupan pored tradicionalnog MIP (memory-in-pixel) ekrana koji je bio standard kod Fenix 7 Pro. AMOLED verzija pruža mnogo svetlije i živopisnije prikaze, sa poboljšanim kontrastom i vidljivošću, čak i na direktnom sunčevom svetlu. Ovo poboljšanje je posebno primetno u svakodnevnoj upotrebi i pri gledanju mapa ili podataka o vežbanju.

Garmin je uvek bio posvećen pružanju dugog veka trajanja baterije na svojim satovima, i čini se da dodavanje AMOLED ekrana ne utiče previše na to. 

Ronjenje i vodootporna dugmad

Fenix 8 podržava ronjenje do dubine od 40 metara, sa sertifikovanim režimima ronjenja, nudeći roniocima detaljne metrike kao što su dubina i ulazne/izlazne tačke zasnovane na GPS-u. Garmin već ima ronilačke satove koje koriste profesionalci (serija Descent), tako da dodavanje funkcionalnosti ronjenja deluje kao odgovor na Appleov i Samsungov naglasak na ovu funkciju u njihovim nosivim uređajima.

Veličine

Fenix 8 je dostupan u više veličina: 43mm, 47mm i 51mm. Međutim, nova generacija ima pojednostavljene dizajnerske detalje, kao što su reorganizovani meniji i intuitivniji interfejsi na dodir. Fenix 8 takođe zadržava svoj navigacioni sistem sa pet dugmadi, što je idealno za teške uslove kada korišćenje dodirnog ekrana nije praktično.

Biosenzor i GPS

Garmin Fenix 8

Sat koristi isti biosenzor kao njegov prethodnik. Međutim, sat koristi novi GPS čip, koji omogućava korišćenje funkcija kao što je Poboljšanje pozicije, koje prikuplja više podataka kako bi pomoglo u određivanju pozicije nakon završetka vežbanja.

Zdravstvene i fitness karakteristike

Garmin Fenix 8 zadržava mnoge osnovne funkcije prethodnih modela, kao što je kontinuirano praćenje broja otkucaja srca koristeći Elevate Gen 5 senzor. Senzor je tačniji od svog prethodnika i pruža sveobuhvatne podatke kao što su varijabilnost broja otkucaja srca, nivoi stresa i zasićenje kiseonikom (SpO2). Ove metrike doprinose Garminovom opštem praćenju zdravlja, uključujući Body Battery funkciju, koja procenjuje vaše nivoe energije tokom dana na osnovu aktivnosti, sna i stresa.

Što se tiče praćenja fitness aktivnosti, Fenix 8 nudi detaljne podatke za preko 60 sportskih režima, od trčanja, plivanja i biciklizma do specifičnih aktivnosti poput veslanja na dasci i surfovanja. Garmin je unapredio svoje multisport sposobnosti, omogućavajući neometane prelaze između aktivnosti u događajima kao što su biatloni, triatloni i slično.

Jedan uzbudljiv dodatak su sportski treninzi specifični za sportiste svih vrsta, uključujući trkače po stazama, surfere, skijaše i druge. Ovo je veoma važna funkcija, posebno za kompaniju kao što je Garmin. 

Puls i tačnost GPS-a

Garmin Fenix 8

Fenix 8 se dobro pokazuje u praćenju pulsa, nudeći pouzdane podatke koji se usko podudaraju sa monitorima za grudne trake, naročito tokom aktivnosti izdržljivosti. Kao i uvek, kao većina senzora koji se nose na zglobu, može se i dalje malo mučiti sa brzim promenama pulsa tokom intenzivnog treninga ili treninga snage, iako su ove razlike minimalne.

Garmin je stalno poboljšavao svoj algoritam kako bi bolje predvidio promene u pulsu. Fenix 8 bolje beleži skokove kada zna da se očekuju, kao što je tokom HIIT treninga i sprint sesija.

Što se tiče tačnosti GPS-a, Fenix 8 koristi više-bandovsku GNSS čipset, što značajno poboljšava njegovu performansu u praćenju lokacije čak i u izazovnim okruženjima kao što su guste šume ili urbane oblasti sa visokim zgradama. Kao takav, Fenix 8 pruža izuzetnu GPS tačnost, zaključavajući signale brže i držeći ih konzistentnije nego većina konkurenata. SatIQ tehnologija dodatno optimizuje upotrebu GPS-a prebacivanjem između različitih satelitskih režima kako bi se održala tačnost uz očuvanje baterije.

Mape

Mape izgledaju sjajno, sa odličnim detaljima. Dinamička funkcija kružnih ruta nudi predloge ruta na osnovu vaše lokacije i pređene distance, poboljšavajući iskustvo za trkače i planinare.

Dobijate sve navigacione funkcionalnosti koje očekujete na Garmin outdoor satu, uključujući Courses (kurseve koji se moraju preuzeti putem Connect aplikacije), POI navigaciju, Povratak na start, Kružni kurs, Povratak na start, i tako dalje. I pošto mape izgledaju mnogo bolje na AMOLED ekranu, navigacija deluje intuitivnije nego ranije.

Trajanje baterije

Garmin Fenix 8

AMOLED modeli Fenix 8 pružaju nešto kraće trajanje baterije od MIP (memory-in-pixel) modela, koji daju prednost energetskoj efikasnosti i poseduju solarnu tehnologiju punjenja. U režimu pametnog sata, AMOLED verzija traje do 29 dana, što je impresivno za AMOLED ekran, ali je ipak manje od MIP modela sa solarnim punjenjem, koji mogu trajati do 48 dana u režimu pametnog sata uz pomoć solarnog punjenja.

Trajanje baterije u GPS režimu je još jedan važan faktor. U standardnom GPS režimu, Fenix 8 može trajati između 70 do 120 sati, zavisno od toga da li koristite AMOLED ili MIP model. MIP verzije imaju dodatnu prednost solarnog punjenja (preko Garminove Power Glass tehnologije), koje može produžiti trajanje baterije tokom aktivnosti na otvorenom apsorbujući sunčevu svetlost.

U režimima štednje energije, kao što je Ekspedicioni GPS režim, trajanje baterije može se produžiti na nekoliko nedelja. Na primer, Ekspedicioni režim nudi do 65 dana na AMOLED verziji i više od 100 dana sa MIP solarnim modelom. Ovo čini Fenix 8 odličnim izborom za višednevno planinarenje, alpinističke ekspedicije ili dugotrajne avanture.

Konačna ocena

Garmin Fenix 8

To je premijum pametni sat sa premijum cenom, što nije iznenađujuće za one koji su upoznati sa ovom linijom proizvoda. S obzirom na to koliko su ovi satovi izdržljivi i koliko Garmin podržava svoje nosive uređaje čak i deceniju kasnije, teško je ne posegnuti odmah za novčanikom.

Sa Fenix 8, dobijate sat koji će imati trajanje baterije duže od dve nedelje, za 7-8 godina. Da ne spominjemo bezbroj (besplatnih) softverskih ažuriranja koja će sat dobiti tokom svog životnog veka.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

IFA 2024: TECNO predstavlja MEGABOOK K16S...

Inovativni tehnološki brend TECNO predstavio je svoj MEGABOOK K16S laptop s konceptom „Vidi veće, zvuči glasnije.“...

IFA 2024: TCL je najavio pametne...

TCL je upravo najavio dva nova pametna telefona sa svojom NextPaper tehnologijom ekrana, koja je osmišljena...

IFA 2024: TCL NxtPaper 14 je...

TCL je na IFA sajmu proširio svoju liniju tableta sa ovom inovativnom tehnologijom ekrana. Predstavljen je...

IFA 2024: HONOR MagicPad 2 –...

HONOR MagicPad 2 se izdvaja svojim dizajnom, sa ultra-tankim kućištem debljine 5,8 mm i težinom od...

IFA 2024: Honor MagicBook Art 14

Honor MagicBook Art 14 počeo je svoju globalnu promociju na sajmu IFA u Berlinu. Ima OLED...

IFA 2024: Honor Watch 5 debituje...

Pored globalnog lansiranja svog sklopivog modela Magic V3, Honor je najavio novi pametni sat – Honor...

Telefon postaje deo automobila

Mnogi vozači kažu da su zadovoljni time što mogu priključiti telefon u USB port i pokrenuti...

3 RAZLOGA ZAŠTO TREBA DA NOSITE...

Naprave poput pametnih satova i merača aktivnosti imaju mnogo koristi kada je reč o praćenju fitnesa...

FiiO-ov prenosni CD plejer je Sony...

DM13 CD plejer je pravi povratak u devedesete – ali jedan koji ne štedi na modernim...

Top tech: Samsung Galaxy Z Fold...

Nekada je šest godina bilo dovoljno da se proizvod iskristališe, da dobije željenu formu i da...