HDMI ARC i HDMI eARC: Koje su razlike?

Iza svake dobre kućne bioskopske postavke nalazi se HDMI kabl. Iako HDMI kablovi možda nisu najuzbudljivija stvar u AV sistemu, bitno je znati koliko su oni ključni za njegovo pravilno funkcionisanje.

HDMI priključak je uveden 2002. godine, možda je najčešći kabl koji svet poseduje, prenoseći do 8K video i višekanalni zvuk na televizore bilo koje veličine ili tipa. Osim prenosa u jednom smeru, postoje opcije povratka informacija u suprotnom smeru. Ključni parametar uz tim HDMI kabla je oznaka ARC.

ARC označava Audio Return Channel (Povratni audio kanal), a eARC označava Enhanced Audio Return Channel (Poboljšani povratni audio kanal). ARC je uveden kao deo HDMI 1.4b specifikacije i omogućava dvosmerno kretanje audio podataka preko HDMI kabla do i od televizora. Standardni, pre-ARC HDMI port, podržava samo video i audio koji se prenose sa izvornog uređaja direktno na televizor ili neku drugu vrstu ekrana.

Najveća praktična primena ARC-a je imati samo jedan kabl koji povezuje pametni TV i jedan od soundbara ili neki drugi eksterni zvučni sistem, što bi ranije zahtevalo više kablova. U 2024. godini, televizori u svim cenovnim rangovima će dolaziti sa HDMI ARC ili eARC portovima.

Kako se HDMI ARC i eARC razlikuju od običnih HDMI portova

Kao što je već pomenuto, HDMI ARC – ili Povratni audio kanal – nudi jednu ogromnu prednost: osim prijema zvuka i videa, vaš TV može slati zvuk nazad preko istog HDMI kabla. To znači da se zvuk iz ugrađenih streaming aplikacija na TV-u kao što su Netflix, kao i uređaji povezani na TV preko njegovih drugih HDMI portova kao što su gejming konzole ili jedan od 4K Blu-ray plejera, može usmeriti ka eksternim zvučnim sistemima kao što su soundbar ili AV receiver.

Rezultat: manje kablova (ili čak samo jedan kabl koji povezuje TV i soundbar) u vašem kućnom bioskopu.

HDMI ARC/ eARC

Razlika između HDMI ARC i HDMI eARC

Dakle, šta je novo što „e“ u eARC donosi? Šta znači „poboljšano“ za HDMI vezu? Odgovor je da je eARC, uveden kao deo HDMI 2.1 standarda, doneo nekoliko važnih poboljšanja, posebno u kvalitetu i vrsti audio formata koje može podržati.

Dok je HDMI ARC ograničen na kompresovane audio formate poput Dolby Digital, Dolby Digital Plus i DTS, HDMI eARC je znatno veća širina opsega koja omogućava prenos zvuka bez gubitaka u kvalitetu, uključujući Dolby Atmos i DTS:X, pružajući bogatije i sveobuhvatnije iskustvo slušanja.

Ukratko, Dolby Atmos dodaje 3D element surround zvuku proizvodeći zvukove iznad slušaoca, kao i zvukove koji dolaze spreda i otpozadi u tradicionalnoj 5.1 ili 7.1 postavci.

Zahtevi za TV i kablove

Što se tiče televizora, HDMI ARC je podržan na većini modernih modela, ali je obično samo jedan HDMI port označen kao ARC-kompatibilan. Ako koristite soundbar ili AV receiver, biće vam potrebna veza od njegovog ARC porta do ARC porta na vašem TV-u. Za eARC, potreban vam je TV sa HDMI 2.1 portom, koji se nalazi na novijim modelima.

Za ostvarivanje ARC veza preporučuje se HDMI kabl velike brzine. Za eARC će raditi i standardni HDMI kabl sa Ethernetom i HDMI kabl velike brzine sa Ethernetom.

Iako će mnogi postojeći HDMI kablovi velike brzine raditi dobro sa obe vrste veza, ultra-brzi HDMI kablovi nude robusnije performanse za potrebe veće širine opsega, kao što su 8K i 4K 120Hz video i nekompresovan Dolby Atmos zvuk.

HDMI ARC / eARC

Dakle, da li vam je potreban HDMI ARC ili eARC?

Odgovor je verovatno da, s obzirom na prednosti dvosmernih prenosa zvuka, boljeg kvaliteta zvuka i generalnog praćenja tehnoloških trendova. Naravno, ako vaš trenutni AV sistem funkcioniše i zadovoljni ste njime, verovatno nema smisla potpuno ga rasklapati da biste uključili novi ultra-brzi HDMI kabl. Za vašu sledeću kupovinu televizora imajte ove standarde na umu.

Pogodnost da morate povezati samo jedan kabl od vašeg pametnog TV-a do vašeg soundbar-a čini san o „bežičnoj“ postavci iz perspektive gledaoca mnogo lakšim nego što je to ranije bio slučaj.

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Konačno dostupna na Hisense televizorima

Čekanje je gotovo! Jedna od najvećih želja korisnika svih Hisense televizora je uslišena - Max streaming...

IFA 2024: Tehnologija TCL – ovih...

Nova napredna tehnologija pod nazivom Mini LED QLED, koju je na tržište donela pionirska marka televizora...

IFA 2024: TCL Europe predstavlja prekretnicu...

TCL želi da redefiniše premium kućni bioskop na IFA 2024, predstavljajući najnoviju flagšip QD-Mini LED X11H...

Kompanija LG predstavlja novu liniju uređaja...

Kompanija LG Electronics (LG) će predstaviti svoju najnoviju liniju kućnih aparata sa najboljom energetskom efikasnošću na...

IFA 2024: TCL otkriva svoju viziju...

Za budućnost kućnog života, TCL je predstavio seriju povezanih kućnih aparata sa svežim opcijama boje, materijala...

IFA 2024: TCL predstavlja sistem za...

TCL je na IFA sajmu predstavio revolucionarni sistem za upravljanje kućnom energijom (TCL HEMS). Dizajniran da...

TOP 5: luksuznih pametnih kućnih naprava...

Frižider za vino Ako niste znali, toplije temperature nisu dobre za vino. Lako je staviti flašu u...

Segway Navimow iSeries 105E: Robotska kosilica...

Ako ste u potrazi za veoma sposobnom i pristupačnom robotskom kosilicom koja ne zahteva postavljanje iritirajuće...

LG OLED C4: eksplozivne performanse slike

Da odmah pređemo na stvar: LG OLED C4 je vrhunski televizor. Naravno, korak je ispod vrhunskog...

Sonus Faber donosi vodeću tehnologiju u...

Slično onome što je KEF uradio ranije ove godine lansiranjem svojih povoljnijih LSX II LT zvučnika,...