Superbike sa ograničenim budžetom

Električni motor od 10.000 dolara vozi do 265 km/h sa ergelom 120 konja

Indijski proizvođač električnih motocikala Ultraviolette predstavio je potpuno novi F99. Crpeći inspiraciju za dizajn iz nadzvučnih mlaznjaka, bicikl može ubrzati od mirovanja do 100 km/h za 3 sekunde do svoje deklarisane maksimalne brzine. Kada je F99 najavljen početkom prošle godine, superbike je već premašio brzinu od 200 km/h. Jasno je da je Ultraviolette nastavio da usavršava bicikl od tada, jer ono što imamo ovde nije nešto što biste viđali svaki dan – bar ne po toj ceni. 

Kruže glasine da će cena bicikla biti oko 9.560 dolara. Za početak, F99 pokreće motor hlađen tečnošću od 90 kW koji, prema proizvođaču, ima maksimalnu snagu od 120 KS (90 kW) i omogućava da dostigne maksimalnu brzinu od 265 km/h. Rečeno je da model pre proizvodnje ima ukupnu težinu od 178 kg. Stvoren je i konstruisan u razvojnom centru kompanije u Bengaluru. 

Ultraviolette F99

F99 se dobro uklapa u sledeći opis: To je surov, zastrašujući i neverovatno divlji motocikl. Njegov agresivan, uglast izgled ne samo da doprinosi agresivnom položaju vožnje, već mu takođe pomaže da izgleda kao pravi superbike. Ventilacioni otvori, krilca i šiljata prednja fasada su ključni dizajnerski elementi koji mu daju taj prepoznatljiv izgled superbikea.

Ako pređemo na konkretne specifikacije, F99 ima međuosovinsko rastojanje od 1.397 mm i visinu od samo 1.049 mm, čineći da osetite asfalt izbliza dok sedite. Ima prednji točak 120/70 R17 i zadnji točak 180/55 R17, oba izrađena od legura. Oni su obloženi glatkim gumama koje bi trebalo da prave razliku na stazi.

Okvir je hibridne čelične konstrukcije, zadnja viljuška je od aluminijuma, a karoserija je potpuno od karbonskih vlakana. Komponente za suspenziju i kočenje su u rangu sa većinom drugih vrhunskih superbikea danas. Ima prevrnute Ohlins prednje viljuške i monoshock pozadi, dok se Brembo čeljusti koriste u kombinaciji sa dvostrukim disk kočnicama napred.

Prema Ultraviolettu, F99 je postavljen da obori rekorde kao najbržu na četvrt milje i da ima najveću maksimalnu brzinu ikada, postignutu od strane indijskog motocikla.

Zainteresovani? Pa, izgleda da trenutno ne možete da ga imate. Trenutno, brend prima upite dok lansiranje 2025. godine deluje kao realan ishod. Za sada, možete samo da oblizujete usne i gledate ga na ekranu sa nadom da ćete imati priliku da pomazite ovaj privlačni, relativno jeftini električni superbike sami. 

Napišite komentar:

Unesite svoj komentar!
Unesite svoje ime ovde

Povezani naslovi

Možda Vas interesuje

Sunseeker 90 Ocean – Početak nečeg...

Sunseeker 90 Ocean probija nove granice kako bi stvorio spektakularnu luksuznu jahtu. Ona se može pohvaliti...

Azimut Grande 36 METRI – savršena...

Luksuzna motorna jahta dužine 36m, proširena sa otvorenim beach club-om, prikazuje italijanski zanat sa elegantnim dizajnom...

Naredna generacija baterija za automobile dobila...

Toyota Motor Corporation (Toyota) saopštila je da je japansko Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije (METI) izdalo...

Cannes Yachting Festival 2024: Svemir luksuza...

U srcu jedne od najprestižnijih marina na svetu, gde se kristalno čisto more sastaje sa prelepim...

Telefon postaje deo automobila

Mnogi vozači kažu da su zadovoljni time što mogu priključiti telefon u USB port i pokrenuti...

Canyon Endurace CFR Di2: Potpuno nova...

Novi Endurace je razvijen oko jednog ključnog razmatranja: što duže vozite bicikl, više vati možete uštedeti...

Baterije sa čvrstim elektrolitom su ovde...

Svakih nekoliko godina dolazi potencijalna tehnološka inovacija koja bi mogla promeniti industriju mobilnosti u celini. U...

Hammerhead mikro-kamper pruža baršunasti luksuz u...

Goliath G-47 je vučna kontradikcija koja spaja jednu od najotpornijih spoljašnosti sa udobnim životnim konceptom, potpuno...

Skok Olimpijskih igara u eru veštačke...

U srcu Olimpijskih igara leži duh stalne inovacije i neumorne težnje za izvrsnošću. Taj duh prevazilazi...

GoSun Solar EV Charger: Lagan solarni...

Iako je pravi električni automobil na solarni pogon možda daleko od masovne proizvodnje od strane bilo...